Genç Osman Nasıl Öldürüldü



I.Ahmet’in Mahfiruz Haseki Sultandan olma oğlu olan II.Osman, 1618 yılında amcası I.Mustafa’nın tahttan indirilmesi üzerine 14 yaşında tahta çıkarıldı. İyi derecede Arapça, Farsça, İtalyanca, Yunanca ve Latince biliyordu.
Tahta çıkar çıkmaz devlet erkânı içindeki üst düzey yetkilileri değiştirmiş, müderris ve kadıların atama yetkilerini şeyhülislamdan almıştır.


Yeniçerilerin başına buyruk hareketlerini önlemek için çalışmalar yapmışsa da, yeniçeri ocağının lağvedilmediği takdirde düzelmeyeceğini öngörmüş bu fikrini sadrazam ve vezirleriyle paylaşmıştır.
1621 yılında Gösterişli bir şekilde Polonya üzerine sefere çıkan Genç Osman, I.Ahmet’in Kösem Sultan’dan doğma kardeşi Şehzade Mehmed’i, yokluğunda tahta geçer korkusuyla öldürtmüştür. Şehzade Mehmed’de kendisine Osman, Allah’tan dilerim ki ömrün berbad olsun! Beni hayatımdan mahrum ettin, inşallah sen de saltanat süremeyesin” diye bedduada bulunmuştur. Hotin kalesini kuşatmışsa da alamadan İstanbul’a dönen Genç Osman, başarısızlığın nedenini yeniçerilere bağlamış. Zaten takıntı haline getirdiği yeniçeri ocağını kaldırma planlarına hız vermiştir. Bu süre zarfında Saray dışına çıkıp, yeniçeri dövüp hançerlediği de olmuştur.


Genç Osman’ın tahttan indirilmesi Naima’nın “İbretnüma” eserinde şöyle anlatılmaktadır.
Bunların üzerine kin ve nefretle dolan Yeniçeriler, Saray içinden de buldukları destekle I.Mustafa’yı tekrardan tahta çıkarıp Genç Osman’ı yakalayarak Orta Camii’ye götürmek üzere yola koyulmuşlardı.

Yolda daha önce meyhanelerini kapattığı esnaftan sultana karşı ağır sözler işitiliyor, fiziki şiddet uygulayanlar oluyordu. Orta Camii ’ye getirip bir köşeye oturttular. İsyancılara pencereden seslenmek istediğini söyledi. Müsaade ettiler. Başını dışarı çıkarıp “Ağalarım, yeniçerim, sipahilerim beni buraya böyle getireceğinize yolda tüfekle vursaydınız daha iyiydi.”

Bir münafık sözü ile hata ettim affedin. Beni istemez misiniz?” diyerek adeta yalvardı. Asiler hep bir ağızdan “Seni istemeyiz ama ölmene de razı değiliz” deyince Genç Osman’ın dizlerinde derman kalmadı tekrar içeriye girdi. Bu arada Sultan Mustafa ve validesi Topkapı Sarayı’na götürülüyordu. Cülus merasimi için hazırlıklar yapılacaktı. Ocak ağaları Genç Osman’ı pazar arabasına bindirip Yedikule zindanlarına götürdü. Pazar arabası üzerinde türlü hakaretlere maruz kalan Genç Osman’ın üzerinde ince beyaz bir elbiseden başka bir şey yoktu. Kafasındaki sarığı bile kendisinin durumuna acıyan bir yeniçerinin sarığıydı.
Geceyarısı cebecibaşı ve adamları zindana geldi. Genç Osman’ı boğup müjdeli haberi yeni padişaha vermek istiyorlardı. Genç Osman hayâlarından sıkılarak etkisizleştirildi. Vücuduna uygulanan türlü işkencelerle boğularak öldürüldü.  Cenazesi sabah ezanıyla saraya getirilen Genç Osman’ın naaşı Babası I. Ahmet Türbesi’ne gömüldü.
Boğulma esnasında kendisine tecavüz edildiği gibi bir rivayet olsa da geçmiş kaynaklarda böyle bir bilgi yoktur.

Ayrıca günümüzde Genç Osman’la ilgili yanlış bilinen bir konu daha vardır. Genç Osman Marşının yazıldığı kişiyle padişah olan Genç Osman aynı kişi değildir. Yiğitlikleri ile bilinen Genç Osman, Osmanlı ordusunda bir birlik komutanıdır. IV. Murad döneminde yaşamış ve Bağdat Seferi’nde korkusuzca çarpışmıştır. Bunun üzerine Kayıkçı Kul Mustafa Genç Osman Marşı’nı yazmıştır.
Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Unknown

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI