15 Adımda Bilgisayar Tarihi






1-Yanlış bilinenin aksine ilk hesap makinasını Fransız Bilim adamı Blaise Pascal değil, Alman Bilim adamı Wilhelm Schickard yapmıştır. 1592 yılında Almanya’da doğan Wilhelm Schickard altı haneye kadar toplama çıkarma işlemi yapan, hane sayısı geçildiği anda zilli uyarı sistemiyle kullanıcıyı uyaran ilk hesap makinasını yapmıştır.

 


2-1645 yılında Blaise Pascal, vergi tahsildarı olan babasına yardımcı olmak için kullanışlı hesap makinesi tasarladı. Mekanik olan ve çarklarla çalışan bu makine, kadranlarla girilen sayıları toplama ve çıkarma işlemi yapıyordu.



3-1646 yılında doğmuş olan alman bilim insanı, filozof, matematikçi Gottfried Wilhelm Leibniz birler ve sıfırların kullanılarak tüm sayılar ve harflerin ifade edilebileceğini düşünmüş, Bilgisayar sistemlerinin kurulmasının temellini atmıştır. 1671 yılında dişli sistemleri kullanarak hesap yapan ilk bilgisayarın yapımını gerçekleştirmiştir. Bu bilgisayar halk tabanına yayılmasa da aristokrat çevre ve matematikçiler tarafından kullanılarak ilgi görmüştür.
4-Dört işlem yapabilen ilk ticari hesap makinesi Fransız Bilim adamı Charles Xavier Thomas tarafından 1820 yılında yapılmış, yaptığı hesap makinesi yıllarca kullanılmıştır.

5-İngiliz Bilim adamı Charles Babbage 1823 yılında fark makinesi adını verdiği buharla çalışan hesap makinesini yaparak, bugün ki kullandığımız bilgisayarların mekanik atasına hayat vermiş, programlanabilir bilgisayar fikrini ilk kez kendisi ortaya atmıştır.

6-Alman Bilim adamı Herman Hollerith 1890 yılında delikli kart sistemiyle çalışan bilgisayarı geliştirmiştir. Delikli kartların kullanılmasıyla Bilgisayara girilebilen veri sayısı arttırılmış, işlem hızı iki katına çıkarılmıştır.

7-1937 yılında Amerikalı Bilim adamı Howard Hathaway Aiken’in yönettiği bir ekip Mark–1 adi verilen ilk otomatik dijital bilgisayarı yapmıştır. Elektromekanik röleyle çalışan bu bilgisayar dört işlemin yani sıra logaritma ve trigonometri fonksiyonlarını çözebiliyor ve delikli kart sistemiyle çalışıyordu. Bu bilgisayar bugünkü anlamda bilgisayar dönemini başlatmıştır.

8-1945 YILINDA Amerikalı Bilim adamı John Mauchly ve çalışma arkadaşları, elektron tüplerini kullanarak ilk elektronik dijital bilgisayar olan ENIAC’ı yaptılar. 167 m² yer kaplayan bu cihaz 180 kwh enerji harcıyordu. RAM bellek kullanıldığından dolayı işlem hızları çok yüksekti.
9-ENIAC’ın hatalar ve problemlerinin giderilmesi, işlem hızının artırılması ve yeni bir tasarımın 10 kat daha küçültülmesiyle EDVAC üretilmiştir.
10-Silah üreticisi Remington Rand için üretilmiş olan UNIVAC rakiplerine göre küçüklüğü ve işlem hızının arttırılmasının etkisiyle seri üretime geçirilmiş ilk bilgisayar olmasının yanında kayıtlar da ilk kez teyp kasetlerine kaydedilebilmiştir. Sistem kartları ise bilgisayar dünyasının halen devi olan IBM firması tarafından tasarlanmıştır.

11-IBM 700 rakipleri olan ENIAC, EDVAC ve UNIVAC gibi vakumlu tüpler kullanılarak üretilmiştir. IBM 700’le beraber bilgisayar boyutu daha da küçülmüş, küçük bir odaya sığacak duruma gelmiştir.

12-1967 yılında üretimi yapılan IBM 360’da büyük bir devrim yapılarak, çok ısınan sürekli arızalara neden olan vakumlu tüpler bırakılmış, transistörlerin birleştirilmesiyle elde edilen entegre devrelerle tasarımı yapılan IBM 360 hızı ve donanımsal eklemeler yapılabilmesi ile üretimin ardından çok büyük başarılar elde etmiştir.

13-1980’li yıllara gelindiğinde IBM firmasının yaptığı çalışmalarla, halk tarafından kullanılmayan bu büyük bilgisayarların yerini IBM PC’ler almaya başladı. Birden fazla model üretimiyle piyasaya sürülen IBM PC’lerin farklı bir modelinde DOS işletim sistemi de kullanılmıştır.

14-Taşınabilir bilgisayarların atası ise 20 kg ağırlığında, bir çanta içinde taşınabilen Xerox NoteTaker’dır. Bu bilgisayarlara dönemin şartları gereği fazla ilgi olmadığından üretimi bırakılmıştır.


15-2004 yılında taşınabilir bilgisayar satışlarının, masaüstü bilgisayarları geçmesi üzerine firmalar taşınabilir bilgisayar üretimine yönelmiştir. Notebook’lar incelmiş özellikleri arttırılmış, hızları yükselmiş olarak hayatımızın vazgeçilmez parçası haline gelmiştir.
Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Unknown

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI